poniedziałek, 17 lipca 2017

Efekt termiczny jedzenia

Tak to mniej więcej wygląda przed usmażeniem sporo mięsa sporo białka nie wiem czy wspominałem już o efekcie termicznym jedzenia. W skrócie chodzi o ty że organizm by strawić posiłek musi wykorzystać na to energię czyli spalić kalorie. Jeżeli chodzi o białko to tutaj aż 30% kalorii idzie na spalenie. Przykładowo jeżeli jemy 100g białka to kalorie z 30g białka spalamy dzięki temu że to zjedliśmy dzięki temu produktów zawierających dużo białka możemy zjeść więcej niż tłuszczy czy węglowodanów. Pamiętajcie by doliczyć do wydatku energetycznego tłuszcz użyty do smażenia ja doliczam 15g do 500g mięsa. Powiecie zaraz że danie jest tłuste i nie nadaje się dla osoby chcącej zrzucić zbędne kilogramy. Nic bardziej mylnego ważne byśmy nie dostarczali więcej kalorii niż potrzebujemy i to wszystko. Pamiętajcie że większość witamin rozpuszcza się w tłuszczach i są one niezbędne w diecie.
Pamiętajcie podczas jedzenia kalorie też się palą:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz